Μια «φωτογραφία της στιγμής» που προκαλεί ρίγη. Στις αρχές της εβδομάδας, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν θα ήταν η μεγάλη κερδισμένη της σημερινής συγκυρίας - πόλεμος στη Γάζα, δολοφονία καθηγητή από τρομοκράτη στην πόλη Αράς, πολλαπλασιασμός ρατσιστικών και αντισημιτικών περιστατικών.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήχθη στις 24 και 25 Οκτωβρίου, η ακροδεξιά πολιτικός έρχεται, με διαφορά, πρώτη στον πρώτο γύρο, ανεξαρτήτως ποιον υποψήφιο από το στρατόπεδο του Μακρόν έχει απέναντί της. Η Λεπέν λαμβάνει μεταξύ 31% και 33% των ψήφων και σημειώνει άνοδο 7,5 μονάδων σε σχέση με την επίδοσή της στις 10 Απριλίου του 2022. Ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ, που θεωρείται πως θα είναι υποψήφιος διάδοχός του, βρίσκεται στο 25% - «χωρίς εκλογική δυναμική», όπως σχολιάζει το IFOP, που διεξήγαγε την έρευνα. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πάλι, νυν υπουργός Παιδείας και Νεολαίας, γεννημένος το 1989 και προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καταγράφεται -και μάλιστα για πρώτη φορά- πολύ ψηλά, στο 19%, αφήνοντας πίσω του μεγαλύτερα ονόματα της κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών Μπρουνό Λεμέρ και Ζεράρ Νταρμανέν (18% και 16% αντίστοιχα). Ωστόσο, ο τελευταίος, με πρότυπο τον Σαρκοζί, χτίζοντας ατζέντα με ακροδεξιά χαρακτηριστικά -δεν είναι τυχαία η σκληρή κριτική του στον ποδοσφαιριστή Μπενζεμά για δήθεν στάση του υπέρ της Χαμάς-, έχει δυναμική: αύξησε το ποσοστό του κατά 5 μονάδες από το 11% που έπαιρνε τον Μάρτιο. Στη δεξιά πολυκατοικία οι πτήσεις είναι πολύ χαμηλές, με τον Λοράν Βοκιέζ να βρίσκεται μεταξύ 5% και 6%, ποσοστό ελάχιστα βελτιωμένο από το καταστροφικό αποτέλεσμα που έφερε την άνοιξη του 2022 η Βαλερί Πεκρές.
Στην Αριστερά ταιριάζει η λέξη «κατακερματισμός». Προηγείται μεν ο Ζαν Λικ Μελανσόν, χάνοντας ωστόσο 3 με 5 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, καθώς βρίσκεται στο 15%. Η ερμηνεία που δίνει το Ινστιτούτο σχετίζεται με το «θολό» μήνυμά του. Τον ακολουθεί ο γραμματέας του ΚΚΓ Φαμπιέν Ρουσέλ, που κινείται μεταξύ 6% και 7,5%, σε άνοδο σε σχέση με το 2,28% που πήρε το 2022. Ο εκκολαπτόμενος διάδοχος του Μελανσόν στην Ανυπότακτη Γαλλία, βουλευτής, δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρανσουά Ρουφέν, με έντονη κοινοβουλευτική παρουσία (ενίοτε δεν διστάζει να κριτικάρει αυτό που θεωρεί «ριζοσπαστισμό» της κομματικής γραμμής), βρίσκεται κι αυτός στο 7% της πρόθεσης ψήφου. «Δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει την Αριστερά» σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου. Και προσθέτουν ότι «αυτή η αδυναμία της Αριστεράς» διαπιστώνεται επίσης και στους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς: ο Ολιβιέ Φορ (του Σοσιαλιστικού Κόμματος) κινείται μεταξύ 4% και 6% και η Μαρίν Τοντελιέ, γραμματέας των Οικολόγων, στο 1,2 με 2%. Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης προκάλεσαν κύμα αντιπαραθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των υποστηρικτών του Μελανσόν, του Ρουσέλ κ.ά., με τα πικρόχολα σχόλια να κυριαρχούν...
Εκρηκτικό μείγμα αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας
Την ώρα που οπαδοί, μέλη, υποστηρικτές κομμάτων και μελλοντικών προεδρικών υποψηφίων διασταύρωναν τα ξίφη τους στα σόσιαλ μίντια, στη χώρα, από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, σημειωνόταν κύμα αντισημιτικών ενεργειών, ταυτόχρονα απελευθερώνονταν και ισλαμοφοβικές συμπεριφορές - ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα... Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε πάνω από 850 αντισημιτικές ενέργειες, κυρίως φραστικές επιθέσεις και tags σε τοίχους. Τον γύρο του κόσμου έκαναν την Τρίτη οι εικόνες των άστρων του Δαβίδ με μπλε χρώμα σε τοίχους κατοικιών στο Παρίσι και άλλες πόλεις - μόνο στο 14ο Διαμέρισμα της πρωτεύουσας εμφανίστηκαν 60 τέτοιες αντισημιτικές σημάνσεις σε κτήρια. «Αυτό το κύμα μίσους που φουσκώνει και κάνει δημόσια αισθητή την παρουσία του είναι υπόθεση όλων μας» κατήγγειλε η Διεθνής Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού σε ανάρτησή της, τονίζοντας ότι «δεν είναι το πρώτο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έχει πρωτοφανές εύρος, υπονομεύει τον κοινωνικό ιστό, την εθνική συνοχή και τις αξίες της Δημοκρατίας». Από την πλευρά της, η Ένωση Εβραίων Φοιτητών ζήτησε τον εντοπισμό και την αυστηρή τιμωρία «εκείνων που θέλουν να τρομοκρατήσουν τους Γάλλους Εβραίους υιοθετώντας μεθόδους της δεκαετίας του 1930». Παράλληλα, υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης έπεφταν θύματα επιθέσεων και ύβρεων με ισλαμοφοβικά συνθήματα, ενώ κάποιες ενημερωτικές εκπομπές ρίχνουν λάδι στη φωτιά επαναλαμβάνοντας ρατσιστικά κλισέ.
Μέσα σ’ αυτό το εκρηκτικό κλίμα, το 77% των Γάλλων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Elabe, εκφράζει την ανησυχία του για την «ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Γαλλία» από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το 83% ανησυχεί για την αύξηση του αριθμού των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα και το 75% δηλώνει βέβαιο ότι η σύγκρουση Χαμάς και Ισραήλ αποτελεί κίνδυνο εντάσεων για τη Γαλλία. Σύμφωνα μάλιστα με άλλη έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ενέργειες όπως αυτές της Χαμάς μπορεί να γίνουν και στη Γαλλία.
Avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας