Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Συμβιβαστική παρέμβαση Δραγασάκη

 

Το ιστορικό στέλεχος ζητά να κηρυχθεί το κόμμα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο παρά πέντε της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που πρόκειται να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, και ενώ μαίνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Γιώργο Σταθάκη να είναι ο τελευταίος που σηκώνει κατακόρυφα τους τόνους δηλώνοντας αποχώρηση,

 παρενέβη εκ νέου ο Γιάννης Δραγασάκης και ζητά την «αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης» με 6 προτάσεις.Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει αναδειχθεί μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελά

Κι αυτό προκύπτει καθώς απ' τη μια πλευρά ζητά να αποσυρθούν οι προτάσεις για διαγραφή των Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα, ενώ απ' την άλλη ζητά να σταματήσουν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές και ο κόσμος να εημερώνεται με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι τα κομματικά όργανα αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. 

Είναι χαρακτηριστική πάντως η αναφορά του Γ. Δραγασάκη πως «το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». 

Η επιστολή του Γ. Δραγασάκη απευθύνεται στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου  Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα, ενώ κοινοποιείται στον Αλέξη Τσίπρα και στα μελη της Κεντρικης Επιτροπής.

Τα έξι σημεία της πρότασης:

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους. Ενδεικτικά:

1.Το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. Σταματούν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές. Τα μέλη του κόμματος και ευρύτερα η κοινωνία, ενημερώνονται υπεύθυνα με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις. Παράλληλα συγκροτείται από τον Πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης-αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.

2.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Προέδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές- και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν-ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν. Αυτό δεν αποκλείει την τροποποίησή τους στο μέλλον, στο μεταξύ όμως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται.


3. Ο Προέδρος λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του κόμματος, υπόκειται στον έλεγχο της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό, οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων του κόμματος ή σε νέες θέσεις που διαμορφώνονται δημοκρατικά, συλλογικά. Στο κόμμα δεν υπάρχουν «προεδρικοί» και «αντιπροεδρικοί» ούτε «υπονομευτές» και «Ηρακλείς» του Προέδρου. Υπάρχουν λειτουργίες, διαδικασίες και ρόλοι που ορίζονται από το καταστατικό και είναι σεβαστοί από όλους και όλες.

4. Ο Πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον καταστατικό καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


5. Οι διαγραφές που έχουν ανακοινωθεί αποσύρονται και τα όποια θέματα τίθενται και συζητούνται εντός των οργάνων με πολιτικούς όρους.


6. Ο Πρόεδρος του κόμματος εκπροσωπείται θεσμικά από πρόσωπα που ίδιος ορίζει και για συγκεκριμένο σκοπό. Ουδείς εκπροσωπεί τον Πρόεδρο ή ενεργεί στο όνομά του ερήμην του. Ο «προεδρισμός» και ο «αρχηγισμός» δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Η μάχη το Σαββατοκύριακο


Ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, το θέμα των διαγραφών αναμένεται να τεθεί από τα μέλη της «Ομπρέλας», όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αποφάσεις το Σαββατοκύριακο.


Προς αυτό το ενδεχόμενο προϊδέασε ο Γιώργος Βασιλειάδης εξηγώντας ότι για να ληφθούν αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας και προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο μέχρι την Παρασκευή να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.


Η προαναγγελία διάσπασης από Τσακαλώτο


Πριν από δύο ημέρες ήρθε και το προοίμιο εξόδου της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ανοιχτά «το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».


Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε με νόημα «όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ότι είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς για τις ιδέες τους. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτό το κόμμα...».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας