Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Έξοδος της τάσης "ομπρέλα" από τον Σύριζα;

Προοίμιο εξόδου της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εκδήλωση της Δευτέρας ,της εφημερίδας «Η Εποχή» στο «Τριανόν», με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στέλνει μηνύματα τόσο προς τη νέα όσο και προς την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, 
 
ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Το αν τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα φανεί σύντομα. 

«Οπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ότι είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς για τις ιδέες τους. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτό το κόμμα...». Αυτές ήταν οι φράσεις με τις οποίες έκλεισε την ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ομιλητής και με τις οποίες φάνηκε ότι η έξοδος βρίσκεται πλέον πολύ κοντά.

Η ομιλία του είχε ξεκινήσει με τη διατύπωση -ξανά- του ερωτήματος αν υπάρχει χώρος πλέον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη για τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά. Στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους αφήνοντας αρκετές αιχμές, με κυρίαρχη αυτή που αφορούσε το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μίλησε με συγκεκριμένα παραδείγματα από το τελευταίο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες Τσίπρα και τι τελικά συμπεριλήφθηκε από αυτό στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες στην Παιδεία στο 5% και οι δαπάνες στην Υγεία στο 7,5% σε βάθος χρόνου, ενώ είπε ότι θα μειώσουμε κάποιους φόρους όσο υπάρχει ενεργειακή κρίση», προσθέτοντας ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα οι χρονικοί προσδιορισμοί αυτοί απαλείφθηκαν. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα», πρόσθεσε στη συνέχεια, ενώ άφησε αιχμές και για την πολιτική του κόμματος αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη σκανδαλολογία.

Εν συνεχεία μίλησε για την τοξικότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «To ερώτημα είναι αν με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Στην Π.Γ. 17 μέλη έκαναν καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη μεριά απάντησε. Κανένας. Η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Τι καταλαβαίνω για το συνέδριο; Οτι το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά. Η πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους δεν είναι συζήτηση».

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στο επικείμενο συνέδριο αναφερόμενος στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που να έχει πλειοψηφία» είπε, καταλήγοντας ότι στο συνέδριο «δεν θα έχουμε μια σοβαρή συζήτηση». Tέλος, σε ό,τι αφορά τους 4 υπό διαγραφή, σχολίασε ότι «η αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τη σκιά της διαγραφής είναι απόλυτη και πρέπει να το πούμε. Αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση, αλλά είναι πώς αισθανόμαστε γι’ αυτούς τους συντρόφους. Μέσα σε αυτούς είναι και δύο πρώην γραμματείς του κόμματος».

tsakalotos - sia anagnostopoulou

Με αρκετή διάθεση αυτοκριτικής εμφανίστηκε η Σία Αναγνωστοπούλου στη δική της τοποθέτηση, ενώ τάχθηκε κατά των διαγραφών των τεσσάρων. «Οσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού θα βυθίσει και το πλοίο. Εγώ σε αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια», είπε. Νωρίτερα είχε ασκήσει κριτική για τη στάση του κόμματος σχετικά με το θέμα της Γάζας, ενώ σχολίασε και τις συνεχείς επικλήσεις της «πατριωτικής Αριστεράς» από τη νέα ηγεσία, λέγοντας: «Παγιδευόμαστε. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε προκλήσεις σύγχρονες με έναν τρόπο που δανείζεται πράγματα από τη Δεξιά προκειμένου να είμαστε τι; Πατριωτική Αριστερά. Λες και η Αριστερά ήταν ποτέ μη πατριωτική».

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο κόσμος που παρευρέθη στο «Τριανόν» και ο οποίος πήρε τον λόγο μετά τους ομιλητές. Φράσεις όπως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει όπως τον ξέραμε», «γιατί μένουμε ακόμα σε αυτό το κόμμα;» και άλλες που ήταν εξαιρετικά επικριτικές προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του ακούστηκαν από τους περισσότερους που πήραν τον λόγο. Δεν έλειψαν και οι ακραίες τοποθετήσεις που ζητούσαν... κατάληψη των γραφείων της Κουμουνδούρου μέχρι να παραιτηθεί ο νέος πρόεδρος.

● Aσφυκτικά γεμάτη ήταν την Δευτέρα το βράδυ η αίθουσα του κινηματογράφου «Τριανόν». Κάποια στιγμή λίγο μετά τις 7 κανείς δεν μπορούσε να εισέλθει στην αίθουσα λόγω πολυκοσμίας, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν στο φουαγιέ του κινηματογράφου αλλά και έξω στον δρόμο, όπου υπήρχε μεγαφωνική εγκατάσταση ώστε να ακούγονται οι ομιλητές.

Τερζής Δημήτρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας