Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Αριστερά της πυράς

Αποτέλεσμα εικόνας για Αριστερά της πυράςΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Στην Αριστερά, ιδιαίτερα εκείνη που έχει δεσμούς, καταγωγή, ρίζες στο κομμουνιστικό κίνημα, υπάρχει μια απαξιωτική έκφραση του συρμού. Σε διάφορες παραλλαγές, όπως: Αυτή δεν είναι Αριστερά! Βαρύ και κατηγορηματικό. Ή, αυτή είναι Αριστερά; Πιο light και ευγενικό. Αυτός δεν είναι αριστερός! Προσωπικό και καταδικαστικό. Ή, είναι αυτός αριστερός; 


Πιο διαλεκτικό και διαλλακτικό. 
Εν τέλει πάντως η ιδέα που υποβάλλεται ή επιβάλλεται στον αναγνώστη ή τον ακροατή είναι πως πρέπει να αναζητά πάντα τη γνήσια αριστεροσύνη. Και να προσέχει τις απομιμήσεις.
Προσέξτε τώρα. Κανένας δεν λέει σε έναν δεξιό ότι δεν είναι αριστερός. Παρεμπιπτόντως, οι δεξιοί δεν έχουν ούτε το χούι να ασχολούνται με το ποιος είναι δεξιός και ποιος δεν είναι. Η σχετική μέτρηση διεξάγεται πάντα από αριστερούς για κόμματα, οργανώσεις και πρόσωπα, που δηλώνουν αριστερά και αριστεροί. Που εντάσσουν τον εαυτό τους στην Αριστερά. Που είτε είναι συριζαίοι, είτε οικολόγοι, είτε τροτσκιστές, είτε κουκουέδες, ή ό,τι άλλο, πιστεύουν ότι ανήκουν στο έθνος της Αριστεράς. Κι ότι δεν χρειάζονται τη βεβαίωση κάποιας ειδικής αρχής που να το πιστοποιεί.
Εδώ όμως κάνουν λάθος. Μια ματιά σε κείμενα, αναρτήσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις τον τελευταίο καιρό βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Έχουμε πήξει σε εκτιμητές, ζυγιστές, μετρητές, οι οποίοι: Πρώτον, θεωρούν τον εαυτό τους αυθεντικό και άμωμο αριστερό. Δεύτερον, τόσο αυθεντικό και άμωμο, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει την αυθεντικότητα και το άμωμο των άλλων. Και τρίτον, διαπιστευμένο από τον Μαρξ, τον Λένιν, και την Ιστορία, όχι απλώς να κρίνει, αλλά και να τροφοδοτεί κάποια αριστερή πυρά με τους αριστερούς που δεν είναι αριστεροί, αλλά επιμένουν ότι είναι.
Θέλετε κάποια σε βάθος ανάλυση του φαινομένου; Βαρετό και άσκοπο. Γιατί από την αριστερή αρχαιότητα ο αριστερός αστυνόμος που διπλώνει για να ζυγίσει μια ελλιπή μερίδα ζει και βασιλεύει, παρά τις αναλύσεις. Τώρα μάλιστα, με το Διαδίκτυο, τσούρμο αυθεντικοί σε διπλώνουν σε μια φράση, ή σε μια αιρετική άποψη, ή σε μια τακτική κίνηση, και τρέχα να αποδείξεις ότι δεν είσαι δεξιά ψιψίνα που παριστάνει την αριστερή τίγρη. Αν όμως θέλετε μια συμβουλή, τότε κάντε τους τη χάρη. Ομολογήστε: Στην Αριστερά της αυθεντίας και της πυράς εγώ όντως δεν ανήκω. Και Άι σιχτίρ...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...