Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η πρώτη επίσημη του «κόκκινου» Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο βήμα του συνεδρίου των ΕργατικώνΗταν συνεχώς χαμογελαστός, φόρεσε (δανεική όπως λέγεται) γραβάτα, αυτοσαρκάστηκε, προειδοποίησε και αστειεύτηκε. Ηταν η πρώτη ομιλία του Τζέρεμι Κόρμπιν στο συνέδριο των Εργατικών ως ηγέτης του κόμματος και έγινε δεκτή με ανάμεικτες κριτικές. 
Ο Κόρμπιν χρησιμοποίησε την ομιλία του αυτή- που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ακόμα και του ...Ιράν- για να «στρογγυλέψει» λίγο την εικόνα του ριζοσπάστη αριστερού, χωρίς να απομακρυνθεί πολύ από τις διακηρύξεις του. 


Ως εκ τούτου διαφοροποιήθηκε αμέσως από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Κάμερον, επικρίνοντας το πρόγραμμα λιτότητας στην οικονομία- το οποίο χαρακτήρισε μη αναγκαίο και άδικο για τους εργαζόμενους.
Ο 66χρονος Κόρμπιν απέρριψε με έμφαση τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στις περαιτέρω περικοπές των δημοσίων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών στην Παιδεία και το ΕΣΥ και υποστήριξε ότι η παγκοσμιοποίηση χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν οι χαμηλοί μισθοί, την ώρα που αυξάνονται τα κέρδη για τα στελέχη των πολυεθνικών.
Εντονα επικριτικός ήταν και για την εισβολή στο Ιράκ το 2003, που είχε την υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού και ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ. «Δεν βελτίωσε την εθνική μας ασφάλεια» είπε, «η συμμετοχή μας στον πόλεμο στο Ιράκ αγνοώντας τα Ηνωμένα Εθνη και με ψεύτικη πληροφόρηση».
Απαντώντας σε όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι από την άρνηση του να ψάλει τον εθνικό ύμνο πρόσφατα σε μια τελετή, έδωσε έμφαση στον πατριωτισμό του και στην αγάπη του για την Βρετανία και τις Βρετανικές αξίες.
Στην διάρκεια και μετά την ομιλία το Twitter είχε πάρει φωτιά, με ανάμικτες κριτικές.
Σύμφωνα με μια ανάλυση της τάσης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έκανε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI, αναρτήθηκαν 41.000 tweets και περίπου τα μισάν περίπου το 76% ήταν θετικά. Συγκριτικά, όταν ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ έδωσε την τελευταία του ομιλία στο συνέδριο του κόμματος, μόνο το 24% των σχολίων στο Twitter ήταν θετικά γι αυτόν. Την βάση των Εργατικών ενθουσίασε και η υιοθέτηση της δέσμευσης από το συνέδριο για την επανακρατικοποίηση του δικτύου των σιδηροδρόμων, το οποίο εφόσον αναδειχθούν οι Εργατικοί στην κυβέρνηση θα λειτουργούν «προς το συμφέρον των επιβατών και των φορολογούμενων».
Οι Τόρις αντέδρασαν όπως αναμενόταν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, σε ανακοίνωση του εκ μέρους των κυβερνώντων Συντηρητικών αναφέρει ότι με την ομιλία αυτή «οι Εργατικοί επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια και την ασφάλεια κάθε οικογένειας στην Βρετανία»  
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας